torstai 9. elokuuta 2012

Lähemmäs sata lasta luontorastiradalla

Maanantaina 06.08.2012 järjestettiin toista kertaa perheliikuntatapahtuma Kurikan keskusurheilukentällä. Lasten luontokerho ja Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys tarjosivat kävijöille luontorasteja. Luontoaiheisiin kysymyksiin vastasi ja arvontoihin osallistui yli 70 lasta. Arvontojen voitot menivät Espooseen ja Kurikkaan.

Luontorastirata kiersi urheilukentän pohjoispuolella sijaitsevan lammen ympäri. Rastit mietityttivät kovasti - erityisesti viitosrastin lintujen äänet. Perheiden antamassa palautteessa parhaaksi tapahtumassa mainittiinkin muun muassa luontorastirata. Lintuaiheisia kysymyksiä pohti yhteensä noin 150 osallistujaa.

Ykkösrastilla kysyttiin urheilukentän maastossa pesivistä linnuista. Alueella tapaa todennäköisesti varpusia, sen sijaan tuskin helmipöllöjä, kehrääjiä, satakieliä taikka taivaanvuohia.

Kakkosrastilla lammen ääressä kysyttiin, mikä linnuista on kahlaaja tai vesilintu. Kurjella on pitkät jalat, mutta se kuuluu kurkilintuihin. Käki taasen kuuluu käkilintuihin ja kottarainen ja kuukkeli varpuslintuihin. Oikea vastaus oli kuikka.

Kolmosrasti oli lievä kompa. Karttapohjoinen löytyy yleensä klo 12:n suunnasta - ellei, pohjois-eteläsuunta on merkitty karttaan. Lampi sijaitsee siis polun mutkasta katsoen kaakossa.

Haarapääsky. Kuva: Petri Ruostetoja.

Nelosrastille oli ripustettu arvontavoittona ollut pikkulinnunpönttö. Siinä oli 28 mm:n lentoaukko, joten pönttö on sopiva kirjosiepoille ja pikku tiaisille, kuten sinitiaisille. Keltasirkut, närhet, punatulkut tai västäräkit eivät yleensä pöntöissä pesi.

Viimeisellä eli viitosrastilla soitettiin laulavasta lintukirjasta vaihdellen viiden eri lintulajin ääniä. Vaihtoehtoina oli haarapääskyn viserrys (no. 97), kalalokin kutsu- ja soidinääni (no. 61), palokärjen kiljaiseva kutsuääni (no. 87), töyhtöhyypän soidinääni (no. 47) ja Suomen pienimmän pöllön, varpuspöllön, soidinääni (no. 81). Äänet osoittautuivat yllättävän vaikeiksi - ja lapset hyviksi vastaajiksi.


Luontorastien palkintona oli ripustusvalmis, sorvattu linnunpönttö. Onnettaren apulaisena toimi Arttu ja voittajan julisti perheliikuntatapahtuman juontaja Juha Mieto. Onnellinen voittaja on Matilda Holma Espoosta.

Onnellinen voittaja. Kuva: P. P.

Perheen pienimmät saivat kysymyksiin vastaamisen sijasta piirtää luontoaiheisen kuvan. Erityisesti kuviin piirretyt linnunlaulut hymyilyttivät. Pienten palkintona olleen luontokirjasen voitti Jenna Kokko Kurikasta.

Molemmat palkinnot on toimitettu voittajille. Rasti-Kurikan Lasten luontokerho ja Suupohjan Lintutieteellinen Yhdistys onnittelevat heitä ja kiittävät kaikkia luontorasteille osallistuneita sekä sponsoreita! Tästä on hyvä jatkaa lintujen seuraamista syysmuuton parissa. - P. P.