lauantai 26. lokakuuta 2013

BirdLife Suomen Joutsenbongaus 26.-27.10.

Laulujoutsen on Suomen kansallislintu. Muutamassa vuosikymmenessä sen kanta on elpynyt Lapin erämaalinnusta koko Suomen pesimälinnuksi. Vielä 1950-luvulla laji oli häviämässä täältä, mutta nyt pesimäkannan suuruus on BirdLife Suomen arvioiden mukaan noin 10 000 paria.

BirdLife Suomi järjestää tänä viikonloppuna 26.-27.10. toisen kerran Joutsenbongauksen. Tapahtumassa selvitetään syysmuutolla Suomessa levähtävien joutsenten lukumäärä ja samalla hankitaan tietoa joutsenten lentoreittien riskeistä. Viime vuoden tapahtumassa tehtiin yli 2 300 havaintoa lähes 50 000 laulujoutsenesta.

Laulujoutsenet. Kuva: Pekka Komi.

Pesimäajan ulkopuolella laulujoutsenet viihtyvät parvissa, joten ne on helppo kuulla ja havaita. Laulujoutsenten määrä on suurimmillaan syksyllä, kun menneen kesän poikueet ovat liikkeellä ja Suomeen on kerääntynyt myös Venäjän puolella pesineitä joutsenia.

Joutsenbongauksessa lasketaan, kuinka paljon joutsenia maassamme syksyllä on ja minne ne kerääntyvät levähtämään ja ruokailemaan.

Laulujoutsenet lennossa. Kuva: Pekka Komi.

Joutsenbongaukseen osallistuminen on helppoa: Tarkkaile joutsenia viikonloppuna ja ilmoita havaintosi verkkolomakkeella (tai Tiiraan) viimeistään 29.10.2013. Verkkolomakkeella voit ilmoittaa myös törmäysriskipaikkoja, joissa sähköverkko on vaarana joutsenille. Tarkemmat ohjeet löytyvät BirdLife Suomen sivustolta.

Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan lintukiikarit, lintukirjoja ja -CD-levyjä sekä linssinpuhdistusliinoja. Joutsenbongauksen tulokset julkaistaan BirdLife Suomen sivustolla. Tulossivusto päivittyy tunnin välein.

Luontokerho osallistuu tapahtumaan lauantaina omaan tahtiin ja sunnuntaina 27.10. klo 12 alkaen retkeilemällä Jalasjoen rannassa sekä lähivesistöjen ja peltojen maisemissa.

Kannattaa pukeutua säänmukaisesti ja ottaa mukaan kiikarit tai kamera. Myös muu perhe voi osallistua. - Tervetuloa Joutsenbongaukseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti