perjantai 16. joulukuuta 2016

Sinitiainen, pihapiirin pikkulintu

Sinitiainen (Cyanistes caeruleus, syn. Parus caeruleus) pesii Suomessa Tornio-Joensuu-linjan eteläpuolella, mutta lajia tavataan myös Lapissa. Lintu on tuttu talviruokinnalta, minkä vuoksi sen touhuja oli hauska seurata myös kesällä.

Sinitiaisen pönttö. Kuva: P. P.

Pihan pöntöistä sinitiainen valitsi uusimman, lentoaukoltaan oravankestävän pöntön. Sinitiainen on harvoja runsastuneita lintuja Suomen luonnossa. Sitä ovat auttaneet talviruokinnan lisäksi myös sopivien pönttöjen tarjonta. Sinitiaiselle sopivan pöntön lentoaukon tulee olla 28-32 mm. Metallireunus aukon ympärillä estää oravaa jyrsimään tietään pönttöön.

Sinitiaisen pesintä alkaa näillä leveysasteilla toukokuussa. Lintu munii noin yleensä 8–12 munaa. Se alkaa hautoa niitä vasta, kun kaikki munat on munittu. Hautominen kestää 13–15 vuorokautta. Kun naaras poistuu syömään, se peittää munat, jotta ne pysyvät lämpiminä.

Sinitiainen. Kuva: P. P.

Molemmat linnut ruokkivat poikasia. Se on kiireistä aikaa ja pesälle täytyy viedä ruokaa ahkerasti. Poikaset oppivat lentämään noin 15-21 vuorokauden ikäisinä, jolloin ne jättävät pöntön. Senkin jälkeen emolinnut ruokkivat poikasiaan, mutta opettavat niitä myös hankkimaan itse ruokaa. Talvella nämäkin poikaset saattavat vierailla talviruokintapaikalla. - P. P.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti